1 min

Tags in dit artikel

, ,

De populariteit van digitale televisie kan binnenkort danig af gaan remmen. Dit komt, doordat de Amerikaanse regering een nieuw wetsvoorstel eist, waarbij de implementatie van kopieerbescherming in de ontvangers van digitale televisie komt. De grote filmmaatschappijen lobbyen ook voor invoering van dergelijke maatregelen in Europa.

Door de maatregel kunnen eenmaal opgenomen beelden niet meer afgespeeld worden, op apparaten anders dan de recorder. Mocht de wet aangenomen worden, dan is het voor het eerst dat een overheid zich actief bemoeit met nieuwe technologische ontwikkelingen en ook normaal gebruik (fair use) van particulieren aan banden legt.

Onder de nieuwe wetgeving moeten digitale uitzendingen via de ether worden voorzien van een zogenoemde ‘uitzendcode’ die bijvoorbeeld speelfilms en populaire talkshows moeten beschermen tegen kopiëren. De opname is vervolgens zo beschermd dat hij (in theorie) alleen te bekijken met het apparaat dat het programma ook opnam.

Dit alles houdt echter in dat alle tv’s en tuners die niet voorzien zijn van dergelijke ondersteuning verboden moeten worden, zo valt te lezen in het wetsvoorstel. De filmindustrie pleit hiervoor, omdat anders niemand de tuners gaat kopen die wel voorzien van deze beveiliging. Een beschermde tuner kan het signaal namelijk niet doorsturen naar een videorecorder of dvd-brander.