Uit een onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat het digitale televisie kijken nog niet helemaal optimaal is. Aan de decoders hangen nog allerlei nadelen, waardoor het televisiekijken er zelfs op achteruit kan gaan, in vergelijking met het kijken naar traditionele televisie.

Het advies is dan ook "Laat je niet gek maken", volgens de bond. Consumenten die voor komende zomer op de nieuwe manier naar het WK voetbal willen kijken, moeten goed uitzoeken wat ze precies gaan doen en aanbieders moeten kopers erop wijzen op de onmogelijkheden. De bond zelf weet niet of het nou wel zo goed is, oftewel of er meer voordelen zijn dan nadelen. Dit omdat bijna alle decoders die zijn onderzocht niet goed uit de tests kwamen. De bond stuitte op nadelen zoals, traag zappen en een hoog energie verbruik (ook in stand-by modus).

Ook televisieschermen zelf krijgen de wind van voren, het beeld en geluid van de meeste beeldschermen (plasma of LCD) is van slechtere kwaliteit dan de ‘normale’ beeldschermen.

"De beloofde dvd-kwaliteit haalt niemand”, vertelde V. van Amerongen, één van de onderzoekers. De aanbieders van de nieuwe wijze van tv kijken, blijken erg verschillend, ook overstappen naar een andere aanbieder is vervelend, doordat je een lange contractsduur of opzegtermijn hebt.
Voordelen heeft het toch ook volgens de bond, daarbij worden haarscherp beeld, de digitale gids en een groot aanbod van zenders en filmaanbod genoemd.

"Wij willen de consument behoeden voor een teleurstelling", vertelde de onderzoeker. "Omdat het WK nu voor de deur staat en daardoor de prijzen erg mooi lijken, moeten de klanten toch goed nadenken wat ze doen." De bond heeft voor klachten en/of advies een speciaal meldpunt en een advieslijn geopend.