Balkenende wint rechtszaak over domeinnamen

De Nijmeegse Stichting Liever moet binnen twee dagen de domeinnamen janpeterbalkenende.nl en jan-peterbalkenende.nl overdragen aan het CDA. Dat heeft de president van de rechtbank in Arnhem, mr. H. Uniken Venema, dinsdag in kort geding bepaald. Demissionair premier Balkenende had vorige week in kort geding geëist dat de stichting Liever de domeinnamen zou overdragen. De belangen van de CDA-leider zouden anders worden beschadigd, zeker met het oog op de komende Tweede-Kamerverkiezingen.

Balkenende wint rechtszaak over domeinnamen
Premier Balkenende

Als de Stichting niet binnen twee dagen aan het bevel van de rechtbankpresident voldoet, moet deze voor elke dag dat zij in gebreke blijft een dwangsom van 2000 euro betalen. De Stichting Liever liet vorig jaar november de domeinnamen registreren bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). De stichting had de domeinnamen voor de neus van Balkenende en het CDA weggekaapt. Het CDA onderhandelt al een jaar met de stichting over overdracht van de namen, maar tot nu toe zonder resultaat.

Volgens de Stichting Liever kon de CDA-leider er geen aanspraak op maken omdat zijn officiële voornamen Jan Pieter zijn en geen Jan Peter. Het reglement bepaalt dat iemand pas recht heeft op de domeinnaam als deze overeenkomt met de officiële voornamen op diens identiteitsbewijs. Maar volgens de rechtbankpresident is Balkenende publiekelijk bekend geworden onder de voornaam Jan Peter. Bovendien verwijt de president de stichting dat ze de domeinnamen heeft geregistreerd zonder toestemming van Balkenende.