2min

Tags in dit artikel

, ,

Apple komt terug op zijn besluit Mac OS 9 met ingang van januari niet meer te leveren op nieuwe Macintosh-computers. Deze voorkeursbehandeling voor Mac OS X is in september aangekondigd. Nu zegt Apple dat het modellen die OS 9 kunnen starten nog wel levert aan scholen. Daarnaast komt het bedrijf met een Power Mac G4-model voor grafische ontwerpers en vormgevers die OS 9 draait. Dit duurt echter tot juni, dan wil Apple alsnog de overstap naar OS X maken.

Apple liet in september weten dat voor oudere Macs nog wel een multiboot-optie – tussen OS 9.2 en X – maar dat nieuwe modellen alleen nog maar het op FreeBSD-gebaseerde OS X zouden starten. De computerproducent was van plan zijn machines zo in te richten dat het dan afgeschreven OS 9 niet meer zou kunnen starten. Dit leidde tot enige onrust onder gebruikers, ondanks het feit dat OS X een vorm van OS 9-emulatie in zich draagt middels de Classic-omgeving. Die communiceert echter niet rechtstreeks met de hardware, wat in theorie problemen kan opleveren met oudere applicaties. Volgens Mac-experts zijn dit zeldzame gevallen.

Groter probleem, alleen al vanwege imago, is het ontbreken van Mac-killerapplicatie Quark Xpress voor Mac OS X. Dit opmaakpakket is nog altijd niet overgezet naar Apple’s nieuwste besturingssysteem, dat in maart 2001 uitkwam – zij het toen nog met veel schoonheidsfouten en problemen. Quark werkt gestaag aan de vertaling van Xpress, maar laat zich niet opjagen door Apple die zijn productreeks graag wil overschakelen naar OS X. Volgens Apple’s planning moet Mac OS X eind dit jaar vijf miljoen gebruikers hebben, ofwel twintig procent van alle Macintosh-gebruikers.