2min

Tags in dit artikel

, , ,

Internetten is afgelopen jaar flink duurder geworden. Dat geldt vooral voor inbellen met een modem. Daardoor is een breedbandaansluiting – vooral de kabel – financieel steeds aantrekkelijker. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. In het januarinummer van de Consumentengids doet de bond verslag van een test van 24 inbel- en 28 breedbandabonnementen. Door de eerder dit jaar ingevoerde 06760-nummers kunnen providers hun eigen bel- en starttarieven bepalen. Uit het onderzoek blijkt dat veel aanbieders hun tarieven sindsdien sterk hebben verhoogd. Uitgaande van 30 interneturen en 100 keer inbellen per maand zijn de gemiddelde jaarkosten nu 430 euro, vergeleken met 312 euro begin dit jaar.

Omdat de helpdesks van de providers niet zijn getest, wijzen de onderzoekers geen ‘beste koop’ aan. Wel noemen ze Freeler Voordelig een aanrader vanwege de prijs/prestatieverhouding. Bij de breedbandabonnementen is de kabel goedkoper dan ADSL. Het goedkoopste kabelabonnement, Kabelfoon Internet Demos, kost alles inbegrepen zo’n 250 euro per jaar. Er geldt wel een datalimiet. Inmiddels is er ook een handvol ‘ADSL light’-abonnementen die volgens de bond "voor velen interessant" zijn. Wegens het ontbreken van voldoende abonnees is echter slechts één zo’n abonnement (van HCCnet) getest.

Compuserve krijgt van de onderzoekers een veeg uit de pan. Bij inbellen is de gebruiker gemiddeld pas na 53 seconden online en inbellen via ISDN lukte helemaal niet. De helpdesk van Compuserve gaf over dit probleem tegenstrijdige informatie. De providertests van de Consumentenbond zijn omstreden. De brancheorganisatie NLIP vindt dat de metingen geen goed beeld geven van de prestaties van de betrokken internetaanbieder.