1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Snel internet in België is bijna twee keer zo duur als in Spanje. Ook Nederland hoort bij de duurste landen voor internet.

De Nederlandse Consumentenbond en het Belgische Test Aankoop hebben recent internet abonnementen vergeleken. Internet only-abonnementen van minimaal 100 Mbps met een looptijd van minimaal 2 jaar van acht Europese landen zijn met elkaar vergeleken.

In België betaalt de gebruiker daar het meeste voor: gemiddeld 48 euro per maand. Consumenten in Spanje zijn bijna twee keer zo goedkoop uit, met 25 euro per maand. Ook in Frankrijk komt men er goed vanaf, met gemiddeld 27 euro per maand. Nederlandse consumenten daarentegen betalen net als in België de hoofdprijs: gemiddeld 41 euro per maand.

Te weinig concurrentie

In Nederland zijn 20 providers met elkaar vergeleken, waarbij rekening is gehouden met kortingen en eenmalige en vaste kosten, zoals aansluitkosten of maandelijkse bijdragen voor apparatuur. Daaruit bleek dat internet only-abonnementen het duurst zijn bij XS4All en Solcon. Zij vragen respectievelijk 48 euro en 47 euro per maand voor 100 Mbps. KPN en Ziggo zitten daar niet ver onder. Budget Alles-in-1 is met 29 euro per maand het goedkoopst.

“KPN en Ziggo hebben het netwerk grotendeels in handen, dus zij beheersen zo’n beetje de markt,” reageert Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. “Echte concurrentie is er veel te weinig. En dat is slecht voor consumenten.” De consumentenbond vreest dan ook dat “internet steeds duurder wordt.”