2min

Tags in dit artikel

, , ,

Een vrij jonge technologie in de draadloze wereld is UWB (Ultra Wideband). De overdrachtssnelheden en het aantal simultane gebruikers zijn zeer hoog, in een beperkte ruimte kunnen tientallen apparaten informatiestromen van vele Mbits naar elkaar sturen. UWB maakt geen gebruik van een verbinding via een draadgolf, zoals bij alle huidige draadlose systemen (tv, AM/FM radio, gsm, Bluetooth), maar UWB verstuurt zeer korte pulsjes van minder dan een nanoseconde. Hierdoor is de gebruikte bandbreedte meer dan 500 mbps en beslaat alle bestaande radiofrequenties met een minimale vermogensdichtheid.

Dit klinkt allemaal prachtig, maar je verwacht het al, het is weer te mooi om waar te zijn. Vorige maand verschenen er twee studies van de Satellite Industry Association en van National Telecommunications and Information Administration, die aantoonden dat de UWB-technologie storingen kan veroorzaken, vooral bij het gebruik buitenshuis. AOL Time Warner en Viacom hebben het FCC al laten weten dat ze niet blij zijn met de komst van de ultrawideband. Maar het resultaat van de onderzoeken is schromelijk overdreven, zo vinden een aantal bedrijven die UWB ondersteunen en er toepassingen voor ontwikkelen.

Wie van de twee partijen aan het langste eind zal trekken, zal volgende week duidelijk worden wanneer het onderwerp voor de laatste keer wordt besproken in de Federal Communications Commission (FCC).

Als UWB aan het langste eind zal trekken, zullen er vrijwel zeker vele toepassingen met UWB verbinding op de markt komen. Naast toepassingen voor lokale netwerken kan UWB evengoed dienen voor andere draadloze toepassingen zoals grote schermen van thuistheaters, draadloze luidsprekers en diverse dvd-toepassingen.

Intel de microchip gigant is ook bezig met UWB, zij waren er vorig jaar bijvoorbeeld al vroeg bij met een prototype dat toen al 100 megabits per seconde draadloos kon doorzenden en droomde toen al hardop van snelheden van 500 megabits per seconde.

Of de toepassingen er ooit gaan komen, hangt alsnog af van wat het FCC gaat beslissen en hoe de rest van de wereld reageert op deze recente draadloze technologie.