min

Tags in dit artikel

, ,

Internetgebruikers die muziek en films downloaden via peer-to-peer netwerken zoals KaZaA kunnen onbewust privédocumenten als belastingformulieren en scheidingspapieren aan vreemden blootstellen. Dit hebben computerdeskundigen verklaard tegenover een comité van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Peer-to-peergebruikers die hun software niet op de juiste manier installeren kunnen heel eenvoudig onbewust hun gehele harde schijf openstellen waardoor andere gebruikers hun complete computer kunnen afspeuren naar onder andere wachtwoorden, juridische documenten en e-mailberichten. De computerdeskundigen hielden hun betoog voor het comité in het licht van een serie verhoren waarin het comité de controversiële ruildiensten onder de loep neemt.

De experts legden aan het comité uit dat, hoewel de meeste p2p-gebruikers alleen mp3-bestanden willen uitwisselen, zij de systemen veelal onbewust meer openstellen. “Indien de gebruiker een mp3-bestand in zijn map ‘Mijn documenten’ heeft zitten en ook zijn belastingformulieren, dan is de kans heel groot dat ook de belastingformulieren via het p2p-systeem worden gedeeld”, aldus één van de deskundigen. Overigens vragen de p2p-systemen tijdens de installatie nadrukkelijk welke bestanden uit welke map de gebruiker wil delen.

Naast de risico’s voor onoplettende p2p-gebruikers, waarschuwen de deskundigen ook voor het gevaar van de spyware die de systemen met zich meedragen. Deze software volgt de internetgewoonten van de gebruiker. Bovendien worden er in toenemende mate virussen verspreid via netwerken als KaZaA, zoals recent nog het Fizzer-virus.