1 min

Tags in dit artikel

,

Een rechter in Los Angeles besliste dat de makers van bestanduitwisselingssoftware (zoals Morpheus en Grokster) niet verantwoordelijk zijn voor wat gebruikers uitwisselen.
Peer-to-peer programma’s zijn zo ontworpen dat een controle van alle uit te wisselen bestanden niet mogelijk is. Daardoor kunnen de makers van de software niet ingrijpen als illegale bestanden worden uitgewisseld.

De film- en muziekindustrie meent dat 90 procent van alle bestanden die uitgewisseld worden een inbreuk plegen op auteursrechten. Zij willen dan ook dat de peer-to-peer programma’s verboden wordt.

Volgens de rechter is deze stap te ver. Het uitwisselen van muziek of film is en blijft illegaal, maar de gebruikers van de software hebben de volledige verantwoordelijkheid te dragen, en niet de softwaremakers.

De film- en muziekindustrie reageert verrast op de uitspraak en wil nu dat de uitspraak herbekeken wordt. Maar de rechters zijn te terughoudend om ze gelijk te geven.
"Deze beslissing mag niet gezien worden als een groen licht voor handelingen door bedrijven of personen die inbreuk plegen op intellectueel eigendom", waarschuwt Jack Valeni, directeur van de vereniging van filmmaatschappijen.