2min

Tags in dit artikel

,

Govcert.nl heeft vrijdag in Amsterdam de Handleiding Cyber Crime gepresenteerd. De handleiding moet ervoor zorgen dat instellingen en bedrijven computercriminaliteit beter herkennen, kunnen voorkomen en weten te bestrijden. Govcert.nl is het centrale meld- en coördinatiepunt van de Nederlandse overheid dat overheidsorganisaties ondersteuning en nu dus ook derden ondersteuning biedt bij ICT-problemen. De handleiding is opgesteld samen met het ministerie van Justitie, het Nederlands Forensisch Instituut en het Korps Landelijke Politiediensten. De handleiding is bedoeld voor systeembeheerders, het management en juristen binnen organisaties. Ze kunnen het gebruiken om gevaren in de digitale wereld buiten de deur te houden. Mocht het toch mis gaan dan leert de handleiding hoe de problemen te herkennen en hoe bijvoorbeeld aangifte moet worden gedaan. De Handleiding Cyber Crime bundelt technische en juridische aspecten van ICT-problemen.

Govcert.nl kwam nog met twee andere nieuwe diensten vrijdag. Een daarvan is de nieuwe sms-service die particulieren en kleinere bedrijven waarschuwt voor ‘veiligheidsincidenten’. Het andere nieuwtje in het meldpunt waar computergebruikers problemen die ze tegenkomen kunnen melden. Andere gebruikers kunnen van hun waarschuwingen profiteren. Volgens S. Katus van het virtueel kenniscentrum ICT en Recht kwam de behoefte aan een waarschuwingsdienst voor virussen en ander digitaal leed duidelijk aan het licht na het ‘I love you’-virus. Het bedrijfsleven in Nederland leed 23 miljoen euro schade. Dat riep de vraag op of niemand voor het virus had kunnen waarschuwen.

Katus benadrukt dat een dergelijke dienst niet voor ieder virus moet waarschuwen. "Dan wordt het net als een autoalarm, daar reageert niemand meer op", zegt Katus. De dienst moet waarschuwen als een virus grote schade kan toebrengen. De waarschuwingsdienst van Govcert.nl is gratis.