min

Tags in dit artikel

, , , ,

KPN Telecom en internetprovider Eweka eisen dat de Noord-Hollandse kabelexploitant Multikabel stopt met reclame te maken voor ADSL-internet via de kabel. Ze stellen dat onder meer sprake is van misleiding van consumenten, zo bleek vrijdag in een kort geding voor de rechtbank in Alkmaar. Volgens KPN verdraait Multikabel de eigenschappen en de hoedanigheid van het eigen product. ADSL via de kabel kan niet, zo stelt KPN, omdat het een vorm van breedbandinternet via de telefoonlijn is. Dit gebeurt volgens internationaal vastgelegde protocollen en standaarden, aldus advocaat W. Diekman. "En wat verschillend is, moet je niet hetzelfde noemen."

Volgens raadsman D. van Engelen van Multikabel gebruikt KPN op zijn beurt een algemeen begrip voor iets specifieks. "Het claimt de naam ADSL voor het eigen product. Marketingtechnisch is dat misschien in de haak, maar juridisch niet." Volgens hem monopoliseert KPN Telecom de ADSL-technologie op onjuiste gronden. Zowel KPN als Mutikabel is het er over eens dat ADSL geen merknaam is. Volgens KPN is het echter een onderscheidend begrip geworden voor snel internetten voor een vast bedrag per maand via de telefoonlijn. En in dat opzicht, aldus advocaat Diekman, geldt ook als geen sprake is van een merknaam wettelijke bescherming tegen het gevaar van verwarring.

Volgens Multikabel gaat het echter niet om de mogelijke verwarring die ontstaat, maar om wat juridisch mag. Van Engelen: "Voor de consument staat ADSL voor snel internetten voor een vast bedrag per maand. In de campagne geeft Multikabel expliciet aan dat het om ADSL-internet via de kabel gaat. Of dat tot verwarring leidt, is niet relevant. Het gaat om de juridische vraagstelling." Volgens hem is ADSL een soortnaam, die niet kan worden gemonopoliseerd. " Jan des Bouvrie kan een stoel ontwerpen en de naam claimen. Maar het woord stoel kan hij zich niet toeëigenen." Voorzieningenrechter P. Littooy doet vrijdag 29 augustus uitspraak.