1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Een groep populaire gratis ruildiensten heeft een plan gepresenteerd dat een einde zou kunnen maken aan illegaal downloaden. De in juli dit jaar opgerichte organisatie wil consumenten de mogelijkheid geven om legaal auteursrechtelijk beschermde muziek te kopen. De muziekindustrie blijft evenwel sceptisch. De Distributed Computing Industry Association, waarbij onder meer de ruildiensten KaZaA en Altnet zijn aangesloten, heeft het plan woensdag gepresenteerd. Volgens de organisatie kan de online verkoop van muziek via de bestaande peer-to-peer diensten de platenindustrie 900 miljoen dollar per maand aan inkomsten opleveren.

Volgens de branchegroep zou het idee een begin kunnen zijn van een goedmaakgesprek met de muziekindustrie, die zich tot op heden nogal vijandig heeft getoond tegenover de gratis online filesharing-diensten die een groot deel van hun populariteit danken aan het delen van muziek. Volgens de platenlabels lopen muzikanten en muziekmaatschappijen door deze internetservices miljarden dollars mis.

De Distributed Computing Industry Association waarschuwt evenwel dat het plan alleen werkt indien ook andere online ruildiensten, zoals Grokster en Morpheus, maar ook de muziekindustrie en internetproviders meedoen. Deze bedrijven zijn evenwel hun eigen handelsgroep gestart. De Amerikaanse muziekmaatschappijen, vertegenwoordigd in de RIAA, proberen bovengenoemde filesharing-diensten al geruime tijd via juridische acties het zwijgen op te leggen.