MiniTix is een initiatief van de Rabobank. MiniTix is een ‘chipknip’ voor het internet, waarmee op eenvoudige wijze micropayments kunnen worden verricht. Op 10 december 2003 is de eerste webwinkel gestart met deze nieuwe betaalmethode. Rabobank komt met MiniTix om kleine betalingen via internet te vergemakkelijken. Iedereen met een Nederlandse bank- of girorekening kan gebruik maken van MiniTix.

"Met MiniTix zetten we een grote stap vooruit om betalen op internet toegankelijker te maken", aldus Jac Verhaegen, lid van de raad van bestuur Rabobank Nederland. "Als grootste internetbank zijn wij hiervoor de aangewezen partij. Met Rabo Direct Betalen hebben we al sinds 1997 een systeem voor ‘pinnen’ op internet. MiniTix, een betaalmethode voor betalingen tussen de 0,10 en 10 euro, is daar een prima aanvulling op. We verwachten met deze methode een impuls te geven aan webwinkels die digitale content voor het eerst efficient kunnen laten betalen."

Om MiniTix te gebruiken, opent de consument in enkele minuten een eigen MiniTix-portemonnee. Als hij zich aanmeldt en zijn portemonnee heeft opgeladen, kan met MiniTix betaald worden. Opladen geschiedt via een normale overboeking bij de eigen bank van de klant en via Internetbankieren. Hiermee kan de houder van deze portemonnee producten en diensten op internet kopen bij deelnemende webwinkels.

Er is nu gestart met één webwinkel. In de komende maanden zullen meer ondernemers van een MiniTix-betaalknop worden voorzien. Bij voldoende aangesloten webwinkels volgt de massale introductie bij consumenten. Naar verwachting is dit in het eerste kwartaal van 2004. Consumenten kunnen wel vanaf vandaag gebruik maken van MiniTix.