1 min

Tags in dit artikel

, ,

Sinds 2000 voert de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) onderzoek uit op de internetsites van de ministeries, Postbus 51 en Regering.nl. De vindbaarheid van de rijksoverheid op internet, de vormgeving en toegankelijkheid van de websitesen en de online interactie tussen burger en overheid stonden centraal in het onderzoek.

De naam van het onderzoek, Overheid Monitor 2003, doet weliswaar vermoeden dat het deel uitmaakt van de Overheid.nl Monitor 2003 van Advies Overheid.nl die op 19 februari verschijnt, maar de opzet is wezenlijk verschillend. Het RVD-onderzoek richt zich vooral op ervaringen van gebruikers (en dit jaar ook niet-gebruikers) en beperkt zich daarnaast tot de sites van de van de ministeries, Postbus 51 en Regering.nl. Door de andere onderzoeksopzet heeft het onderzoek weinig overlap met de Overheid.nl Monitor 2003.

Het RVD-onderzoek werd uitgevoerd in het laatste kwartaal van 2003 en bestond uit een drietal onderzoeksmodules. Zo werd evenals in voorgaande jaren – in een Profielonderzoek Bezoekers in kaart gebracht wie de sites daadwerkelijk bezoeken en hoe zij deze beoordelen. Daarnaast werd voor het eerst in een Bereikonderzoek Niet-Bezoekers gekeken naar redenen waarom meer dan de helft van de internetgebruikers in Nederland nooit de websites van de departementen hebben bezocht. Tenslotte werd de kwaliteit van de E-mail beantwoording onderzocht.

Link naar de resultaten van het onderzoek
Download het onderzoeksrapport

www.ictu.nl