Een Amerikaans e-mail filter bedrijf, Postini, heeft bekend gemaakt dat de Amerikaanse antispamwetgeving die sinds dit jaar is ingevoerd niet werkt. Het bedrijf baseert zich op de cijfers die zij zelf meet.

Zo blijkt onder meer dat eind 2003 80% van de gefilterde mailtjes spam was, in januari 2004 is dit aantal nauwelijks gezakt. In januari verwerkte Postini 4 miljard spam mailtjes.

De Amerikaans wetgeving verbiedt onder meer het vervalsen van de afzender van een bericht. Verder kunnen er hoge boetes opgelegd worden voor het versturen van mailtjes met valse afzender gegevens. Eerder beweerden diverse critici al dat de wet niet zou gaan werken, omdat de spammers zich er niks van aan zouden gaan trekken. Die conclusie blijkt min of meer juist.

Overigens moeten Amerikanen die geen spam willen ontvangen zich registreren, dat zou volgens velen ook tot gevolg hebben dat de wet niet goed werkt. Internet deskundigen menen dat het beter zou werken als de verstuurder van de spam mail toestemming moet hebben van de ontvanger voordat de mail wordt bezorgd.