2min

Tags in dit artikel

, , ,

In de VS is een grote discussie aan de gang, over het gebruik van Audible Magic. Dat is een technologie van een klein bedrijfje dat in staat zou zijn, illegale muziekbestanden op p2p-netwerken op te sporen. Als hij dat gevonden heeft, zou hij ook in staat zijn om het te blokkeren.

Het bedrijfje Audible Magic is al maanden bezig commissies en ministeries te overtuigen van de nieuwe technologie. Wanneer het gebruik ervan verplicht wordt voor p2p-netwerken, dan worden de oprichters van Audible Magic hardstikke rijk.

De nieuwe technologie van deze Audible Magic is nog niet klaar en wordt nog getest, maar volgens experts is het veelbelovend. De RIAA geeft het bedrijfje al steun en die heeft het bedrijfje ook al geïntroduceerd in de politiek in Washington. De RIAA heeft al laten weten, dat zij vinden dat p2p-netwerken die illegale muziekbestanden bevatten, deze technologie moeten gebruiken.

P2p-bedrijven en burgerrechtenorganisaties zien niets in deze technologie. Volgens hen wordt het download gedrag dan gecontroleerd en wordt het ‘vrijheid van meningsuiting’ ontnomen. Ook zou deze technologie ontwikkelingen in p2p-technieken tegengaan. Kazaa heeft al eerder gemeld, dat het onmogelijk is om een filtersoftware te installeren in het Kazaa-pakket.

Audible Magic is opgericht door de voormalige geluidstechnici van Yamaha. Zij zorgde eerder voor filmstudio software, waarmee in een database naar geluidseffecten gezocht kon worden. Samen met voormalige HP Topman Vance Ikezoye hebben zij Audible Magic opgestart.

Audible Magic is zelf in staat muziek te ‘beluisteren’ en te herkennen. De software wordt al gebruikt door industrieorganistatie SESAC.

Audible Magic is te installeren in bestaande programma’s maar kan ook bij de netwerk-, internetprovider of bedrijfs-netwerkbeheerder geïnstalleerd worden. Dit zorgt ervoor dat op dat netwerk geen met auteursrechten beschermde muziek te verspreiden is.