min

Tags in dit artikel

, ,

De zakelijke markt voor de ISP’s blijft in 2004 dynamisch. Ongeveer 10 procent van de zakelijke internetters in eind 2003, had plannen om binnen 12 maanden over te stappen op een andere provider. Veel organisaties overwegen over te stappen naar @Home. Ook Planet Internet en XS4all worden overwogen. Voor alle partijen is het behouden van klanten dus belangrijk aan het worden.

Dit is gebleken uit een grootschalig onderzoek naar het internetgebruik onder 700 Nederlandse bedrijven en instellingen met meer dan 5 werknemers door marktonderzoeksbureau Heliview.

94 procent op de zakelijke markt heeft op dit moment een internetaansluiting. Dat zijn ongeveer 167.000 vestigingen. KPN is het meest gekozen door de meest zakelijke internetters. 14 procent kiest voor Planet Internet, 13 procent voor XS4all en 7 procent voor HetNet. In de onderwijssector zijn veel switchplannen aanwezig (17 procent). Dit komt doordat er nu vrijgekozen kan worden welke provider men neemt na een jarenlang vast contract. Redenen om te switchen zijn vooral de snelheid (32 procent en de stabiliteit (31 procent). Kosten spelen ook een grote rol. 1 op de 4 organisaties gaat daarom overstappen.

Het lijkt erop dat er niet geswitcht wordt door ontevredenheid. 94 procent is tevreden met de huidige internetaansluiting en 97 procent is tevreden over de dienstverlening van de ISP. Dit is raar, omdat er nog veel gedaan moet worden op het gebied van de kwaliteit van de dienstverlening en de verbinden voor de gewone consument.