2min

Tags in dit artikel

, ,

Naast softwaremakers moeten ook individuele computergebruikers en overheden zorgen voor een veilig internet.

Deze boodschap heeft Microsoft-directeur Steve Ballmer uitgesproken woensdag. Hij riep de computergebruikers op om hun verantwoordelijkheid te nemen voor hun plaats in cyberspace. "Pc-gebruikers moeten vooral hun antivirussoftware up-to-date houden en firewalls gebruiken."

Om kracht bij te zetten, vergelijkt Steve internet met auto’s. "Autofabrikanten moeten veilige auto’s afleveren, overheden hebben de verantwoordelijkheid voor de wegen en automobilisten moeten ervoor zorgen dat ze veilig rijden en dat hun auto veilig is."

Niet alleen de individuele gebruiker moet hier wat aan doen, ook softwarefabrikanten hebben hun verantwoordelijkheden om het internet veiliger te maken. ”Als fabrikanten meer zouden samenwerken op het gebied van beveiliging, draagt dit bij aan een betere beveiliging en kan er toch sprake zijn van concurrentie", aldus Ballmer.

Overheden zouden als laatste ook nog moeten bijdragen aan een veilig internet. Dit zouden zij moeten doen door gebruikers op de hoogte te stellen van gevaren en door wetten aan te nemen die criminele daden strafbaar maken.

"Als een wereldleider op het gebied van software zijn wij en onze producten het belangrijkste slachtoffer van hackers." Beveiliging is bij Microsoft dus een topprioriteit, stelt Ballmer.

Dit blijkt onder andere uit de XP-update die over een paar manden uitkomt. In die update is de firewall standaard ingeschakeld en executable-bestanden die ‘verdacht’ zijn zullen niet meer automatisch worden uitgevoerd. Ook zullen de nieuwere versies van Internet Explorer pop-ups blokkeren en niets downloaden zonder de toestemming van de gebruiker.