1 min

Tags in dit artikel

, ,

Een onderzoek van het beveiligingsbedrijf Pointsec Mobile Technologies heeft nogal wat stof doen opwaaien. Pointsec wilde namelijk kijken hoe gemakkelijk het was om gevoelige informatie die op een harde schijf is opgeslagen te kopen via internet. En gemakkelijk bleek het. Pointsec kreeg onder meer informatie in handen van een grote financiële dienstverlener. Op de harde schijf, aangeschaft voor vijf Engelse ponden via veilingsite eBay, staan onder andere klantgegevens, toegangscodes, salarisstrookjes en gevoelige financiële informatie. Als deze informatie naar buiten was gekomen had dit verstrekkende gevolgen gehad voor het financiële bedrijf.

Pointsec onderzocht ook de levensloop van een gestolen of een verloren laptop. Zo bleek dat computers die verloren gaan op vliegvelden of naar de politie worden gebracht en na drie maanden nog steeds niet geclaimd zijn, met alle gemak weer verkocht worden met alle gegevens nog aanwezig.

"Uit het onderzoek blijkt maar hoe gemakkelijk het is om tweedehands of verloren laptops te kopen via publieke veilingen en ook harde schijven via internet aan te schaffen en daar vervolgens gevoelige informatie van af te halen," aldus Peter Larsson van Pointsec tegenover de BBC.

Pointsec is reeds benaderd door bedrijven die slachtoffer zijn van gestolen of verloren informatie en worden gechanteerd door criminele organistaties.