min

Tags in dit artikel

,

Het Belgische onderzoeksbureau InSites heeft onlangs een onderzoek gedaan naar het Belgische internetgebruik. Hieruit zijn een aantal interessante feiten naar voren gekomen.

Het blijkt namelijk dat 43 procent van de Belgische bevolking nog nooit heeft gesurft op internet. In december 2003 was dit nog 48 procent. Toch hebben twee op de drie Belgische gezinnen een computer thuis staan. Op 80 procent daarvan wordt internet gebruikt. 80 procent van de Belgen die een nieuwe computer willen kopen zeggen ook gelijk internet te nemen. Uit de enquête van InSites blijkt toch dat van de mensen zonder computer slechts 5 procent serieuze plannen heeft tot het aanschaffen van een computer.

Steven Van Belleghem van InSites Consulting zegt dat de mensen eerst moeten worden overgehaald om computers te kopen. Daarna kan je pas het internetgebruik stimuleren. "Zodra mensen vandaag de knoop doorhakken om een pc te kopen, neemt vrijwel iedereen meteen ook een internetaansluiting erbij. De recente inspanningen van zowel Versatel, Telenet als Belgacom om een goedkopere breedbandformule op de markt te brengen, zal dus maar een beperkte impact hebben op het aantrekken van nieuwe internetgebruikers". Door het aanbieden van goedkoper breedband zorgen de providers er echter wel voor dat de internetters met een langzame verbinding sneller overstappen. In het afgelopen half jaar zijn er bijna 300.000 Belgen overgestapt van smallband naar breedband. "Maar om het aantal niet-internetgebruikers online te krijgen, moet de overheid bijspringen, bijvoorbeeld door de aankoop van een computer fiscaal aantrekkelijker te maken," aldus Van Belleghem.

Het gehele persbericht is hier te vinden.