XS4All start met secure instant messaging

XS4All start met secure instant messagingXS4ALL doet een proef met secure instant messaging via Jabber. Daarmee is continu en direct contact mogelijk via tekstberichten, 1-op-1 of in een groepsgesprek. De dienst is gebaseerd op Jabber, een open standaard voor instant berichten. Bestaande instant messaging diensten, zoals MSN en Yahoo, opereren als geisoleerde netwerken met elk hun eigen programmatuur. Jabber combineert deze gesloten systemen tot een wereldwijd open netwerk. Gebruikers van Jabber plaatsen de contacten van verschillende messaging diensten op één contactlijst in één zelfgekozen programma.

Het strikte beleid van XS4ALL met betrekking tot veiligheid en privacy geldt ook voor secure instant messaging. Jabber weert boodschappen van mensen die de gebruiker niet expliciet heeft uitgenodigd. De gebruiker blijft verschoond van reclame boodschappen. XS4ALL heeft de dienst geschikt gemaakt voor beveiligde verbindingen tussen haar server en het instant messaging programma van de gebruiker. Dat is voor veel bedrijven een voorwaarde om het snelle berichtenverkeer tussen medewerkers toe te staan.

Deze dienst is experimenteel en voor iedereen beschikbaar, ook voor gebruikers die geen klant zijn van XS4ALL. XS4ALL brengt geen kosten in rekening voor een Jabber-ID en het gebruik van de dienst. Meer informatie over deze proef en een stappenplan voor het gebruik, staat op de XS4ALL pagina over secure instant messaging.

XS4ALL kiest er principieel voor om zoveel mogelijk te werken met open source software. De server-software van Jabber is open source evenals menig programma voor Jabber. Jabber werkt op de meeste besturingssystemen en op veel mobiele apparaten zoals PDA’s. Zo kan de gebruiker ook onderweg via GPRS en UMTS direct in contact staan met collega’s, vrienden en bekenden.