2min

Tags in dit artikel

,

In haar strijd tegen spam gaat Multikabel een stap verder. De internetaanbieder uit Noord-Holland heeft het spamfilter verder verbeterd. Ongewenste e-mailberichten worden zo nog beter herkend.

De regionale internetaanbieder Multikabel biedt haar abonnees al enkele jaren een effectief spamfilter. Omdat spammers steeds beter worden in het omzeilen van anti-spamsoftware is het noodzakelijk de spamfilters steeds aan te passen.

Om spam tegen te kunnen houden, maakt Multikabel gebruik van het kenmerkenpuntensysteem. Dit is een programma dat in e-mails zoekt naar kenmerken van spam. In veel spamberichten komen termen als ‘Koop nu’, ‘Klik hier’ of ‘Aanbieding’ veelvuldig voor. De lijst met kenmerken wordt daarom steeds aangevuld met kenmerken (lettercombinaties of woorden) die door spammers worden bedacht. Omdat het woord sex op alle lijsten staat, verzinnen spammers bijvoorbeeld *s*e*x*, om het spamfilter te omzeilen. Hoe meer lettercombinaties in de e-mail voorkomen die ook op de kenmerkenlijst staan, hoe meer punten de mail krijgt. De kans dat de mail als spam wordt herkend, neemt hiermee toe.

Multikabel faciliteert daarnaast de blokkeringslijst Surbl. Met deze lijst is spam uit de mailstroom te filteren, omdat de domeinnamen die door spammers worden gebruikt op de lijst worden herkend. Hierdoor is de herkenning van spamberichten op het netwerk van het kabelbedrijf met een extra 20% gestegen. Inmiddels zijn 65.000 domeinnamen in de lijst opgenomen. Dagelijks komen daar 100 tot 300 namen bij.

Abonnees van de breedbandprovider kunnen het niveau waarop spam wordt gefilterd zelf instellen. De spam wordt door het systeem herkend zonder dat de mail geopend wordt. De privacy van de internetters komt op geen enkel moment in gevaar.

Multikabel stelt het spamfilter kosteloos aan haar internetabonnees beschikbaar. Met de genoemde maatregelen verwacht Multikabel spam nog beter tegen te houden en haar abonnees nog meer te behoeden voor ongewenste e-mail. Het bedrijf blijft werken aan methodes om spam een halt toe te roepen.