2min

Tags in dit artikel

, , ,

Ondanks ontwikkelingen in anti-spamtechnologie blijven verzenders van spam in staat om filtertechnieken te omzeilen. Zolang het versturen van ongevraagde commerciële e-mail geld in het laatje brengt zullen spammers manieren vinden om hun post in de mailbox van internetters te laten belanden. De laatste maanden rukt de HTML-spam op ten koste van de louter op tekst gebaseerde spam. Dat zegt Sue Larsen van anti-spambedrijf SurfControl: "Het gaat bij deze nieuwe vorm van bulkmail soms alleen om een plaatje dat van een server wordt opgehaald." De verzender laat de tekst van de commerciële mail tegenwoordig vaak ten dele bestaan uit platte tekst en uit HTML, zodat filters de inhoud niet kunnen scannen. Veel filters bekijken verstuurde tekst op trefwoorden die veel voorkomen in de platte tekst van junkmail. Dit meldt de website PC World.

Vorige maand meldde internetprovider XS4ALL reeds dat het spamfiter van het bedrijf minder effectief is. De filters hielden tot voor kort 95 procent van alle ongevraagde commerciële e-mail tegen. Intussen wordt een lager percentage van de spam geweerd. XS4ALL maakt voor de spamfiltering gebruik van een aantal zogenoemde ‘blacklists’. Deze lijsten bestaan uit IP-adressen die bekend staan als bron van spam. E-mail afkomstig van deze afzendadressen wordt door de spamfilters van XS4ALL tegengehouden of weggefilterd.

Volgens XS4ALL maken spammers steeds vaker misbruik van grote aantallen onbeveiligde pc’s van particulieren om spam te verzenden. In de meeste gevallen weten de eigenaren niet eens dat hun computers hiervoor worden misbruikt. Omdat spammers vaak wisselen van afzender-adres wordt het volgens de provider steeds lastiger om de spamfilters up to date te houden.