2min

Tags in dit artikel

, , ,

Ze krijgen steeds maar meer capaciteit, de discs van tegenwoordig. Inphase heeft dan ook op National Association of Broadcasters (NAB) conferentie aangekondigd een 300 GB schijf te gaan uitbrengen. Deze zou na 5 jaar onderzoek grotendeels klaar zijn en volgend jaar volledig klaar zijn voor massaproductie. De op fotopolymeer gebaseerde disks hebben wel een nieuwe drive nodig, namelijk een Tapestry drive.

Volgens de ontwikkelaars zal het nieuwe medium 200GB aan data kunnen opslaan per vierkante inch. Dit is ongeveer de helft meer dan een harde schijf vandaag de dag en slechts 14 procent minder dan de beloofde 230 GB harde schijven van Hitachi, die in 2007 uit gaan komen. Inphase belooft dat de eerste generatie Tapestry drives en het schijfje ter grootte van een DVD een capaciteit zullen hebben van 300GB, wat dus nog niet het maximum is. Deze zullen pas in 2009 worden uitgebracht en zullen een capaciteit hebben van 1,6 TB. Men verwacht een data transfer rate te hebben van ongeveer 27 MB/sec.

“Het Inphase legacy of persistent invention heeft al meerdere doorbraken op haar naam staan, wat betreft holografische recording systemen.”, zegt het hoofd van technologie van Inphase, Kevin Curtis.

De holografische technologie is in staat met hogere gevoeligheid de schijfjes te branden en dat niet alleen langs de buitenkant maar ook langs de binnenkant. Data van bijvoorbeeld miljoen bits kan al gebrand worden met slechts één laserstraal. Elk databestand heeft een uniek adres op een bepaalde locatie op het medium. Andere databestanden kunnen een ander adres krijgen, maar toch nog op dezelfde locatie geschreven worden. Ze worden dus overlapt. Deze vormen datapagina’s die ook wel “books” genoemd worden. Het maken van zulke hologrammen zal de gevoeligheid en de capaciteit drastisch de hoogte in jagen.

Inphase heeft nog geen gedetailleerde prijzen vrijgegeven, maar Liz Murphy van Inphase heeft wel al verklapt dat een drive rond de 10.000 dollar gaat kosten en de disc rond de 100 dollar. Dit wil dus zeggen dat het niet direct voor de thuisgebruiker is weggelegd.

We bedanken WouT voor het insturen van dit bericht!