1 min

Tags in dit artikel

, , ,

40 jaar geleden werd de basis gelegd voor holografische schijven, maar fabrikanten staan nu op het punt om schijfstations en schijven te kunnen maken die geschikt zijn om op de markt te brengen. Sony heeft in ieder geval laten weten dat het haar variant verbeterd heeft en nu 30 keer sneller gemaakt heeft.

Het holografische opslagstation van Sony had tot voorkort een doorvoersnelheid van 3 Mbps, maar door diverse verbeteringen in het systeem, heeft het bedrijf dat kunnen opschroeven tot 107 Mbps voor het beschrijven van de schijfjes en 92 Mbps voor het uitlezen. Het bedrijf denkt hier echter niet het eindstation mee bereikt te hebben en verwacht het systeem verder te kunnen optimaliseren tot 1 Gbps.

Dat is goed nieuws, want holografische schijven kunnen honderden gigabytes aan data bevatten en in de toekomst moeten meerdere terabytes mogelijk zijn. Een hoge doorvoersnelheid komt dan goed van pas.
Alhoewel verschillende bedrijven aan een dergelijke techniek werken is InPhase het eerste bedrijf dat daadwerkelijk een systeem op de markt heeft gebracht. Het bedrijf kwam in februari met een systeem op de markt, dat het bedrijf leverde aan bedrijven en instellingen als Turner Broadcasting, Lockheed Martin en de US Geological Survey.

De eerste systemen zijn niet goedkoop, een schijfstation kost 18.000 dollar, terwijl de 300GB schijfjes 180 dollar per stuk kosten. Het bedrijf verwacht later dit jaar met een 1,6TB schijfje te komen, maar daarvoor is ook een nieuw schijfstation nodig.