De Sober worm, waar op deze site al eerder melding over werd gemaakt, blijkt zich in een enorm tempo te verspreiden. De verwachting was al dat dit zich zou voordoen, maar volgens anti-virusbedrijf Sophos groeit de worm boven alle verwachtingen.

Volgens Sophos was de Sober worm afgelopen weekend verantwoordelijke voor 5,4 procent van alle verstuurde mailtjes. Daarnaast nam de worm maar liefst 84 procent van alle virusactiviteiten dit weekend voor zijn rekening.
"Het gekke is dat we momenteel meer melding dan ooit te voren zien. Het is gegroeid en het is zelfs erger dan vorige week. We weten niet hoeveel computers zijn besmet, maar de geïnfecteerde pc’s spugen de e-mails aan de lopende band eruit," aldus Graham Cluley van Sophos.

Op de tweede en derde plaats van meest voorkomende e-mails stonden afgelopen weekend respectievelijk de Netsky.P worm en de Zafi.D worm. "Dat waren grote virussen, maar ze zijn totaal weggedrukt door de Sober worm," aldus Cluley.
Sophos meldde ook dat het vorige week meldingen heeft gekregen dat de Sober worm Symantec’s anti-virussoftware en de firewall van Windows XP uitschakelt.

De Sober.P worm is ook bekend als Sober.N, Sober.O en Sober.S en is voorzien van een Engelse of Duitse tekst. Het taalgebruik is in de meeste gevallen erg slecht. Een voorbeeld van de tekst is in dit nieuwsbericht terug te vinden.