min

Tags in dit artikel

, ,

Treinreizigers kunnen binnenkort tegen betaling draadloos internetten op dertig stations. Ze kunnen vanaf dinsdag terecht op Utrecht Centraal, de maanden daarop volgen de andere stations.

De Nederlandse Spoorwegen werken hierbij samen met KPN. De bedrijven hopen dat later draadloos internet, het zogenoemde WiFi, ook in de treinen beschikbaar komt. ,,We willen de mogelijkheden voor onze reizigers verbreden”, aldus marketingdirecteur P. Smit van de NS. ,,We richten ons niet alleen op de zakelijke reiziger, maar ook op mensen die bijvoorbeeld de reisplanner willen raadplegen of die voor hun vermaak het internet op willen.”

De NS-reizigers kunnen op de stations een kraskaart kopen met een code waarmee ze met hun laptop op het internet kunnen inloggen. Ook kunnen ze met hun creditcard of via een telefoonnummer betalen. De kosten lopen uiteen van 5 euro voor een uur tot 30 euro voor een maand toegang. KPN hoopt dat zijn klanten ook gebruik gaan maken van het internet op de stations.

op de stations, dus ook op de perrons en in de stilstaande treinen, kunnen reizigers het internet op. Zodra de trein echter wegrijdt, valt de verbinding weg. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk ook in rijdende treinen toegang tot het wereldwijde web aan te bieden, maar technisch blijkt dat ingewikkeld te zijn.

,,We kunnen een treinstel perfect met draadloos internet uitrusten, maar voor duizenden treinstellen is dat lastiger”, zei M. Buitelaar, directeur consumentenzaken van telecombedrijf KPN. De komende maanden beginnen de NS en KPN een aantal proeven met internet in de trein.