min

Tags in dit artikel

, , ,

De Nederlandse Spoorwegen en KPN hebben laten weten dat ze de komende maanden door zullen gaan met de voorbereidingen voor het grootschalig invoeren van reisinformatie, tv en draadloos internet in de trein. Volgens de bedrijven is het systeem eerder dit jaar met succes getest en naar verwachting zal een definitieve overeenkomst later dit jaar getekend worden.

Eind vorig jaar begonnen NS en KPN een test waarbij er in drie gemoderniseerde intercityrijtuigen op het traject Haarlem-Maastricht actuele reisinformatie, nieuws, sport, weer en entertainment te zien waren. Ook was het mogelijk om in deze rijtuigen draadloos te internetten. De distributie van de signalen verloopt via een WiMAX netwerk, dat opgezet is door KPN. In de trein zelf worden de signalen vervolgens middels een Wi-Fi netwerk verder verspreid.

Uit de test is gebleken dat de actuele reisinformatie en overstapmogelijkheden in combinatie met infotainment door de reizigers als waardevolle aanvulling gezien wordt. Ook hebben veel reizigers aangegeven in de toekomst gebruik te willen gaan maken van het draadloze internet. Het internetten in de trein zal echter niet gratis zijn.

KPN ziet in de samenwerking ook mogelijkheden om haar nieuwe rol als multimedia-dienstverlener te profileren. Het bedrijf zal de exploitatie van televisieprogramma’s voor reizigers op zich nemen en verwacht dat het kanaal uiteindelijk een brutobereik van 240 miljoen reizigers per jaar zal hebben. Hoe het uitrollen van het draadloze internet verder zal plaatsvinden en welke trajecten als eerste zullen worden voorzien van de nieuwe dienst is nog niet duidelijk.