2min

Tags in dit artikel

,

"Het bezoeken van profielensites, zoals CU2.nl, heeft voor de meeste jongeren positieve gevolgen. Ze kunnen er hun netwerk van vrienden onderhouden en uitbreiden en ze kunnen er hun zelfvertrouwen mee vergroten. En dat doet het merendeel ook". Dat is de uitkomst van een onderzoek van Patti Valkenburg en Alexander Schouten van de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 880 jongeren tussen 10 en 19 jaar die gebruik maken van de profielensite CU2.nl.

Het is opvallend hoeveel mensen daadwerkelijk een vriendschap overhouden aan een contact via CU2. Maar liefst 35% van de jongeren heeft een vriendschap gevormd via CU2. Jongens en oudere tieners meer dan meisjes en jongere tieners. Via CU2 kreeg 8% van de jongeren zelfs verkering. Ook hier geldt dat meer jongens (14%) en oudere tieners (9%) verkering kregen dan meisjes (5%) en tien- tot twaalfjarigen (6%). Directeur Chris de Waard van CU2 herkent zich wel in de cijfers: "Het is in feite een bevestiging van het beeld dat we zelf van CU2 hebben. Je ziet gewoon dat veel mensen leuke contacten opdoen. We krijgen ook regelmatig bedankmailtjes van mensen die elkaar via de site hebben leren kennen."

Patti Valkenburg, hoogleraar Kind en Media, ziet CU2 als een goede manier voor jongeren om contacten te leggen en te onderhouden: "Profielensites op Internet zijn nu al niet meer weg te denken uit het leven van jongeren. Op een site als CU2 kunnen jongeren een of meer foto’s plaatsen en een profiel van zichzelf opstellen. Verder kunnen ze op elkaars profielen reageren en zo vrienden maken of zelfs verkering krijgen."