2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Bol.com mag van het Commissariaat van de Media doorgaan met het geven van korting aan studenten. Het Commissariaat zal morgen de eerder geuite beschuldigingen van en aan het adres van bol.com rechtzetten.

De reductie op Nederlandstalige studieboeken die bol.com studenten biedt, voldoet aan alle wettelijke voorwaarden. Bol.com gaat door met het geven van de maximaal toegestane korting op studieboeken van 5 procent. Engelstalige studieboeken kosten tot 20 procent minder dan de adviesprijs. Aanvullend heeft de winkel ook de prijs van 4000 schoolboeken verlaagd voor het voortgezet onderwijs.

Directeur van bol.com Daniel Ropers reageert: "Ik heb geen moment getwijfeld aan de rechtmatigheid van onze kortingsactie voor studenten. Desondanks was ik blij vanochtend te horen dat het Commissariaat nu ook deze mening is toegedaan, waarmee dit misverstand uit de lucht is. Ik vind het vervelend dat de schijn gewekt is dat wij onzorgvuldig of zelfs oneerlijk gehandeld zouden hebben. Daarvan is namelijk geen sprake. Vanaf de start hebben we voldoende controlepunten in het bestelproces ingebouwd om te voldoen aan alle voorwaarden die het Commissariaat stelt."

Bol.com verlaagt ook de prijzen van schoolboeken en geeft nu ook op 4000 boeken voor het voortgezet onderwijs kortingen van 5 procent "De kwestie van de onnodig hoge kosten voor studie- en schoolboeken leeft in Nederland. In de afgelopen twee dagen ontvingen we honderden steunbetuigingen via e-mail en telefoon. Het zou te gek voor woorden zijn als wij geen korting zouden mogen geven, terwijl de overheid de verlaging van de kosten voor school- en studieboeken hoog op de agenda heeft staan," aldus Ropers, verwijzend naar de motie die de PvdA deze week indiende voor de beperking van kosten van schoolboeken in het voortgezet onderwijs.

Bol.com maakt vanaf begin augustus gebruik van de nieuwe wettelijke mogelijkheid tot het geven van korting aan studenten op Nederlandstalige studieboeken. De mediawinkel houdt zich daarbij aan alle eisen en voorwaarden die het Commissariaat van de Media daaraan stelt. Deze zijn hier te lezen.

Vanaf 1 januari 2005 heeft Nederland een wet op de vaste boekenprijs die de brancheregeling, waarin de vaste boekenprijs voorheen was geregeld, vervangt. Volgens deze wet geldt voor alle Nederlandstalige boeken een vaste verkoopprijs. Bij de wet op de vaste boekenprijs hoort een algemene maatregel van bestuur. Deze regelt de kortingen en de acties op boekenprijzen, zoals de maximale korting van 5 procent op studieboeken aan studenten. Het Commissariaat voor de Media houdt toezicht op de naleving van de wet.