1 min

Tags in dit artikel

, ,

Speurders.nl en Marktplaats.nl gaan beginnen met een nieuwe stichting: het Platform particuliere Handelstransacties via Internet (PHI). Dit is met de bedoeling om het oplichters die op veilingsites opereren het moeilijker te maken.

Het platform is in strijd tegen de bendes die koopjesjagers geld aftroggelen met valse cheques of die proberen bankrekening- en creditcardnummers van hen afhandig te maken. Ook is het platform gericht tegen diegene die spullen aanbieden, maar na de betaling niets meer van zich laten horen.

Tot op heden behoort fraude op internet tot "geen alledaagse prioriteit bij politie en justitie", waardoor dergelijke zaken nauwelijks werden aangepakt, zo laat de woordvoerder van het landelijk parket van het OM weten aan de Volkskrant. "Dat betekent niet dat nooit wordt opgetreden, maar de schade die per slachtoffer wordt berokkend, is nu eenmaal niet ongelooflijk groot", aldus OM.

Volgens Niels Vrijhoeven van Speurders.nl is ongeveer 0.5 tot 1 procent van de advertenties niet in de haak.
Vanaf 1 oktober kunnen slachtoffers van internet-fraude ook online afgifte doen op de website Internet-fraude.nl. Frank Dirks, oprichter van deze site wil dat justitie op deze manier meer oog krijgt voor oplichtingszaken.

De eerste stap die PHI wil nemen is een zwarte lijst opstellen met mogelijke oplichters.