het lijkt erop dat de gevolgen van de voorlopige gerechterlijke uitspraak, dat filesharing programma’s inbreuk maken op copyright, nu zichtbaar beginnen te worden. Filesharing site WinMX.com is inmiddels offline en ook eDonkey.com heeft haar kantoor in New York gesloten.

In afwachting van de definitieve uitspraak stuurde de Recording Industry Association of America (RIAA) afgelopen week een brief aan zeven file-sharing groepen, waarin werd opgeroepen om alle activiteiten te staken. Alhoewel de RIAA niet wilde vertellen aan wie de brief was verstuurd, bleek uit berichten op het internet dat populaire sites als BearShare, eDonkey en WinMX een brief hadden ontvangen.

Omdat de software niet met centrale servers werken is het fenomeen file-sharing lastig onder controle te krijgen door de RIAA. De organisatie heeft haar pijlen daarom gericht op de sites waar de eigenlijke programma’s te downloaden zijn.

Alhoewel veel bedrijven zich door de uitspraak en de druk van de RIAA genoodzaakt zien hun bedrijf op te doeken is het de verwachting dat Peer-to-Peer filesharing zeker niet een stille dood zal sterven.
Zo staat het bedrijf Mashboxx op het punt om het bedrijf Grokster over te nemen dat ook een file-sharing service exploiteert.
Mashboxx is een nieuw bedrijf dat een legale Peer-to-peer service wil opzetten.

Veel kenners binnen de file-sharing industrie denken dan ook dat het fenomeen binnen afzienbare tijd omarmd zal worden door commerciële bedrijven, die de technologie willen gebruiken voor legale muziek uitwisseldiensten.

Lees meer