Podcasting is momenteel een hype van de bovenste orde en zelfs sommige politici hebben zich er aan gewaagd. Een hype betekent vaak onvermijdelijk dat zoveel mensen er zich mee gaan bezighouden dat het overzicht al gauw zoek is. Internetbedrijf Yahoo denkt daar nu verandering in te kunnen gaan brengen met haar nieuwe tools.

Het nieuwe podcast toolpakket bestaat uit een aantal onderdelen. Belangrijkste onderdeel van de gratis service is de zoekmachine voor podcasts. Het is weinig verrassend wat deze functie doet, maar gebruikers kunnen er op het internet mee zoeken naar een podcast die het best bij hun interesses past.
Yahoo heeft grootse plannen met haar nieuwste telg in haar zoekmachine arsenaal: "We proberen de meest uitvoerige bron te zijn voor podcasts", aldus Geoff Ralston, die bij Yahoo leiding geeft aan de afdeling producten.

Yahoo is niet de eerste met een podcast zoeker. Websites zoals Odeo,com en Podcast.net hebben een vergelijkbare service. Yahoo is echter wel de eerste onder de grote spelers op de zoekmachinemarkt die haar gebruikers op podcasts laat zoeken. Volgens Ralston neemt Yahoo met deze stap dan ook een voorsprong op de concurrentie.
Analysten voorspellen echter dat het niet lang zal duren tot Yahoo’s concurrenten zoals Google een dergelijke service zullen introduceren.

Alhoewel podcasting zogezegd een hype is, zijn er ook nog steeds veel mensen die geen idee hebben wat het fenomeen inhoudt, laat staan ermee werken. Toch denken analysten dat podcasts en met name het zoeken naar audio en videobestanden de toekomst is. "Zoeken naar tekst op het internet heeft haar hoogtepunt bereikt. Over tien jaar zoekt iedereen naar podcasts", aldus analyst Phil Leigh van Inside Digital Media.

Podcasts zullen dan echter wel voor een groter publiek geschikt gemaakt moeten worden, beseft ook yahoo. Sleutelwoord daarin is volgens het bedrijf compatibiliteit met diverse soorten hardwarematige muziekspelers, maar ook met softwarematige muziekspelers. De service van Yahoo is momenteel geschikt voor eigenaren van iPod’s, iRiver spelers, Dell’s DJ en Creative’s Zen.
Yahoo wil haar zoekmachine dan ook zeer uitgebreid maken en gebruikers de mogelijkheid geven om podcasts af te spelen op hun PC middels een speler als Apple’s iTunes en Microsoft’s Media Player.

Yahoo zal voorlopig geen tools gaan aanbieden om podcasts mee te maken. Dat is wel mogelijk op sites als Odeo, maar Yahoo houdt het voorlopig op het zoeken en waarderen van podcasts. Want volgens Joe Hayashi van Yahoo is het belangrijk om de mensen nu eerst het fenomeen te laten ontdekken voordat ze er zelf mee aan de slag gaan.

De nieuwe service van Yahoo is te vinden op: podcasts.yahoo.com