Een kleine groep ontwikkelaars uit Californië heeft vorige week vrijdag een nieuwe hypermoderne browser uitgebracht die gebaseerd is op de FireFox browser van de Mozilla Foundation. In de browser worden de laatste internettechnologieën ondersteund, zoal RSS feeds, weblogs, bookmarks en photo sharing.

De browser, genaamd ‘Flock’, is ontwikkeld door een team dat geleid wordt door Bart Decrem die geen onbekende is in de open-source gemeenschap. Zo was hij betrokken bij de Mozilla Foundation en het project Eazel, dat erop gericht was op om Linux gebruikers meer gebruiksgemak te geven.

De browser was eerder al beschikbaar voor een geselecteerd aantal mensen dat hun e-mail adres had opgegeven op de website van Flock. Alhoewel de browser nu voor iedereen beschikbaar is waarschuwt Decrem er wel voor dat de browser momenteel een developer preview is en dus nog veel bugs kan bevatten.

De features
Zoals al eerder aangegeven zijn de features van Flock gebaseerd op technologieën die snel aan populariteit winnen onder internetters. Deze beweging is ook wel bekend onder de naam Web 2.0.

Een voorbeeld daarvan is de nieuwe manier van bookmarks, of favorieten, bijhouden. De traditionele favorieten zijn in Flock vervangen door een koppeling met de website del.icio.us. Hier kunnen gebruikers online hun bookmarks bewaren en er dus overal toegang tot krijgen. Daarnaast kunnen de bookmarks gedeeld worden met andere gebruikers.

De ontwikkelaars van Flock hebben ook gedacht aan de bloggers en daarnaast is er ook een ingebouwde RSS reader.
Met de RSS reader kunnen weblogs vanuit de browser gelezen worden, zonder dat er eerst naar de website van de blogger gesurft hoeft te worden.
Tevens is er in de browser een ‘create a blog post’ knop opgenomen. Door te klikken op deze knop verschijnt een handige tool waarmee handig foto’s in een post gesleept kunnen worden, zoals ook mogelijk is de online fotodienst van Yahoo genaamd Flickr.
De browser werkt samen met een groot aantal weblogsites, waaronder WordPress, Six Apart en Blogger.

Geen concurrent van FireFox.
Het feit dat de Flock browser gebaseerd is op de populaire FireFox browser van de Mozilla Foundation betekende niet direct succes voor Decrem en zijn team.
Hij moest de Mozilla aanhang ervan zien te overtuigen dat zijn nieuwe browser niet bedoeld is om FireFox overbodig te maken.
"Ik geloof sterk in de kracht van het open-source ontwikkelingsmodel. Het is daarom voor mij altijd duidelijk geweeest dat Flock een bijdrage aan de open-source community moest zijn en dat al onze aanpassingen beschikbaar zouden zijn onder een open-source licentie", aldus Decret.

Hij en zijn team zijn er dus absoluut niet op uit om een spin-off te maken van de FireFox code. Dergelijke methodes toepassen wordt ook wel ‘forking’ genoemd.
"We hebben er goed over nagedacht hoe we de architectuur van de software, de systemen en de ontwikkelingsprocessen zo kunnen inpassen dat we parallel aan de Mozilla code kunnen ontwikkelen zonder ‘forking’ toe te passen.
Hij vervolgt: "Tuurlijk zal de tijd leren hoe succesvol we hierin zijn en of we onnodige afwijkingen tussen onze code en die van Mozilla kunnen voorkomen. Dat hangt enerzijds af van de duizenden beslissingen die we maken op het gebied van de ontwikkeling, maar anderzijds ook van de communicatie tussen de mensen hier en de Mozilla gemeenschap."

Decrem geeft ook aan dat hij en zijn team een serieuze bijdrage willen leveren aan de Mozilla gemeenschap en daarom ook nauw willen samenwerken met de Mozilla Foundation en Mozilla Corporation.

Wat betreft de kosten voor de ontwikkeling van de Flock browser vertrouwd Decrem op het systeem van reclameinkomsten, waar ook Mozilla en Opera met succes gebruik van maken.
"Opera gaf recentelijk aan dat het bedrijf de Opera browser gratis kon uitbrengen wegens een sponsordeal met Google op het gebied van reclame in zoekmachines. Ook de Mozilla Foundation haalt haar inkomsten uit reclame in zoekmachines. Dat geeft voor ons vertrouwen dat we inkomsten houden als genoeg mensen voor onze browser kiezen", aldus Decrem.

De Flock browser is momenteel alleen beschikbaar voor gebruikers van het Windows, Mac OS X en Linux besturingssysteem en is te downloaden op de website van Flock.