1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

De open-source webserver-software Apache draait inmiddels op meer dan 50 miljoen servers. Hiermee komt het marktaandeel van Apache op ruim 69%.

Dit alles blijkt uit een onderzoek van Netcraft. Uit het onderzoek komt wel naar voren dat het marktaandeel van Apache met 0,67% is gedaald, ten terwijl het aandeel van Microsoft’s webserver IIS met 0,75% steeg. Evengoed blijft Apache verreweg de meest gebruikte software, het marktaandeel van Microsoft staat momenteel op 23,46%.

Het aantal actieve servers per webserver pakket, gemeten tussen juni 2000 en oktober 2005.

Zoals in de grafiek te zien is loopt Apache flink uit op de concurrentie. Ook het gebruik van Microsoft software lijkt ook steeds sterker te stijgen. Toch heeft Apache voorlopig niks te vrezen, met een marktaandeel dat ongeveer 3 keer zo groot is als dat van de dichtstbijzijnde concurrent, Microsoft.

Netcraft heeft naast de gebruikte server software ook nog onderzocht hoeveel sites er bij benadering zijn op het Internet. Hierbij komt men uit op 74.409.971 websites. Dit maakt van 2005 meteen het ‘sterkste’ Internet jaar allertijden, voor wat betreft de groei van het Internet. Dit jaar zijn er 17,5 miljoen websites bijgekomen, tegenover een toename van 16 miljoen tijdens de dotcom hype in 2000.

Het totaal aantal websites gemeten tussen oktober 1995 en oktober 2005