1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De geheugen-controller van de nieuwste grafische core van ATI, de R520 die als basis dient van de Radeon X1800 kaarten, kan tot maar liefst 1024 MB geheugen adresseren.

De Canadese chipfabrikant heeft naar eigen zeggen veel tijd en geld gestoken in de ontwikkeling van de geheugen-controller van de R520. Het bedrijf wilde graag een geheugencontroller die meer dan één generatie videokaarten kon overleven. Die doelstelling lijkt vooralsnog gehaald.

Zo kan de nieuwe chip zelfs al overweg met de aankomende GDDR4 geheugen chips. De nieuwe geheugen chips zijn nog niet in massaproductie, maar videofabrikanten hebben recentelijk al wel samples ontvangen van Samsung. De nieuwe GDDR4 chips kunnen snelheden halen tot maar liefst 2,5Gbps, tegenover de 1,6Gbps van het huidige veelgebruikte GDDR3 geheugen.

Even interessant is de mogelijkheid om tot 1024 MB aan geheugen aan te spreken. Voorlopig is dit in de meeste games nog overkill, maar aangezien de geheugen-controller ook in de toekomst nog gebruikt gaat worden is dit geen onverstandige zet. Zeker nu de 512 MB videokaarten meer en meer ingeburgerd raken is het goed om te weten dat de lat in de toekomst nog hoger gelegd kan worden.