min

Tags in dit artikel

, ,

ATI’s architectuur voor haar volgende generatie videokaarten is klaar, zo meldt Beyond3D. Dit zou betekenen dat ATI op schema ligt om haar nieuwe high-end kaarten in de eerste helft van 2005 op de markt te zetten.

Een betrouwbare bron binnen ATI heeft bevestigd dat het ontwerp voor de nieuwe chip ondertussen verscheept is naar de productiepartners. Dezelfde bron beweert dat de chip, waarschijnlijk door TSMC, gebakken zal worden op het 90 nm productieproces en dat de chip in de eerste helft van 2005 beschikbaar zal zijn. Er is nog niet veel bekend over de specificaties van de chip, die vergezeld gaat van de codenaam R520. Wel al bevestigd is dat de chip zal beschikken over Shader model 3.0, bestaande uit Pixel Shader 3.0 en Vertex Shader 3.0, waardoor ATI op een lijn komt met de huidige 6×00 serie kaarten van nVidia. Dat zal ook de enige overeenkomst zijn met nVidia’s NV4x chips. Er wordt beweert dat ATI het gebruik van Pixel Shader 3.0 efficiënter zal implementeren, waardoor er geen prestatieverlies op zal treden bij gebruik van Shader model 3.0, zoals nu het geval is.

Eerder dit jaar gingen er geruchten dat ATI bezig is met het ontwikkelen van GDDR4, de nieuwe standaard voor grafische kaarten. GDDR4 is een evolutie van GDDR3, wat op huidige kaarten wordt gebruikt. GDDR4 zal waarschijnlijk alleen een verhoging van de kloksnelheid betekenen ten opzichte van GDDR3. Verwacht wordt dat GDDR4 zal kunnen draaien op een kloksnelheid van 1.4 Ghz, 2.8 Ghz effectief. GDDR3 zal op een maximum van 1 Ghz kunnen draaien, 2 Ghz effectief. Samsung is van plan om tegen het eind van het jaar GDDR3 op 1Ghz (2Ghz effectief) te kunnen leveren. Normaal gesproken duurt het tussen de 90 en 120 dagen voordat een product van definitief plan naar commerciëele productie gaat. Van de x800 serie kaarten werden door ATI in december 2003 de plannen naar fabrikanten verstuurd, in mei 2004 lagen de kaarten in de winkels.

Het is nog onduidelijk of de R520 dezelfde weg zal bewandelen, gezien het voor ATI nieuwe productieproces op 90nm. Indien er fouten optreden tijdens de productie kan het wel eens fors langer duren. ATI wilde geen commentaar leveren op bovenstaand bericht.

We bedanken C-Power voor het insturen van dit bericht.