Microsoft heeft al een tijdje geleden aangekondigd dat haar Xbox 360 console bijna elke MP3-speler op de markt zal ondersteunen. Dat geldt ook voor de iPod, alhoewel de koppeling tussen de twee apparaten niet geheel vlekkeloos zal zijn.

Dankzij de koppeling met MP3-spelers kan er muziek overgezet worden naar de Xbox 360, of kunnen de nummers op de MP3-speler rechtstreeks afgespeeld worden op de Xbox 360. Deze mogelijkheid, genaamd streaming, kan ook gebruikt worden in games zoals Project Gotham Racing 3.

Microsoft heeft aangegeven dat bijna alle muziekspelers gekoppeld kunnen worden aan de Xbox 360, inclusief de populaire iPod serie van Apple. Probleem met deze speler is echter het DRM systeem dat Apple gebruikt voor nummers die via iTunes gekocht worden. Deze nummers zullen niet afgespeeld kunnen worden op de Xbox 360.

Dat dit niet mogelijk is, komt omdat Microsoft en Apple niet hebben samengewerkt om de koppeling tussen de twee apparaten mogelijk te maken. Microsoft had daartoe wel een verzoek gedaan aan Apple, maar kreeg nul op het rekest.
Apple heeft een eigen ‘Made for iPod’ programma, waarin bedrijven kunnen deelnemen. Tegenprestatie is dan dat deze bedrijven royalties betalen aan Apple.

Omdat het DRM systeem dus niet door de Xbox 360 ondersteund zal worden, verschijnen de nummers van iTunes grijs in het menu van de console en kunnen deze nummers niet gekozen worden.
Microsoft heeft ervoor gekozen om de standaardprotocollen zoals ‘USB mass storage’ te gebruiken om de ondersteuning voor MP3-spelers zo groot mogelijk te maken.

Xbox 360 eigenaren kunnen daardoor niet alleen muziek streamen vanaf de speler, maar ook foto’s en afbeeldingen vanaf hun media apparaten als slideshow op de console weergeven. De aansluiting tussen de spelers kan gemaakt worden met de USB kabel die meegeleverd wordt met de MP3-speler.
Microsoft wilde geen commentaar geven op de vraag of het bedrijf nog veel aanpassingen moest doen om iPod ondersteuning te bewerkstelligen, maar volgens kenners is de verbinding met een iPod complexer dan Microsoft doet voorkomen.

Analysten verwachten dat Apple na de release van de Xbox 360 snel met een nieuwe firmware zal komen die de koppeling tussen de apparaten weer ongedaan zal maken. De vraag is of Apple zich met een dergelijk actie populair zal maken bij iPod eigenaren, maar Microsoft hoopt dat Apple de stap niet zal nemen
"Het zou zeer jammer zijn als dat gebeurde, omdat mensen plezier hebben aan flexibiliteit van de Xbox 360. Het zou ongelukkig zijn als Apple iPod gebruikers de mogelijkheid tot het afspelen van hun eigen muziek zou ontnemen", aldus Microsoft