2min

Tags in dit artikel

, ,

Het Nederlandse bedrijf UnifiedRoot heeft een nieuw project opgestart om het web schoon te houden van toevoegingen als .com of .net. Het bedrijf wil in plaats daarvan gewoon URL’s aanbieden die uit een enkel woord bestaan, zonder verdere toevoegingen.

Feitelijk wordt er na registratie van een URL bij UnifiedRoot een nieuw TLD aangemaakt op de DNS servers van het bedrijf. Op de normale Internet DNS servers zou dit betekenen dat men URL’s kan registreren met die TLD (www.website.bedrijfsnaam). Bij UnifiedRoot gaat het echter anders, hier kun je een website aanroepen door slechts de TLD in te voeren. (http://bedrijfsnaam). Mocht een klant nog subdomeinen wensen dan kan dit, na registratie van een TLD is de eigenaar vrij in het aanmaken van subdomeinen (http://subdomein.bedrijfsnaam).

UnifiedRoot wordt hiermee een concurrent van de Amerikaanse firma ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), die momenteel de Internet root servers in beheer heeft. Uiteraard is de ICANN hier niet zo blij mee, zo blijkt ook uit de uitspraak van een medewerker: "diegenen die claimen dat ze nieuwe TLD’s kunnen toevoegen aan het Internet zijn meestal oplichters die graag iets willen verkopen" aldus Paul Vixie, lid van diverse commissies van de ICANN.

Anderen zijn wat positiever. Zo ook de organisatie ICANNwatch, die ICANN met een kritisch oog controleert. Jon Weinberg, een lid van ICANNwatch, ziet de nieuwe dienst van UnifiedRoot als een positieve ontwikkeling. Hij is van mening dat een beetje gezonde concurrentie nooit weg is.

UnifiedRoot heeft inmiddels 13 DNS servers geplaatst op 4 verschillende continenten. Ook zijn er deals gesloten met ISP’s. Zo zijn de meeste ISP’s in Turkije al overstag, en is Tiscali ook al klant van UnifiedRoot.

Dat de nieuwe dienst aantrekkelijk is blijkt wel uit de duizenden registraties op de dag van de lancering. Dit ondanks de relatief hoge kosten. Voor de registratie van een eigen TLD betaalt een klant eenmalig $1000, en vervolgens jaarlijks $240. Als het aan UnifiedRoot zelf ligt gaat deze dienst een groot succes worden. Erik Seeboldt, Managing Director van UnifiedRoot verwoord de visie van het bedrijf als volgt:

"UnifiedRoot heeft een logische en essentiële stap in de evolutie van Internet addressering gezet. We zijn een soort van ‘open domain initiatief’ aan het ontwikkelen, vrij van de restricties opgelegd door het huidige dot-com top-level domein systeem. Bedrijven hoeven zich vanaf nu niet langer zorgen te maken om het registreren en behouden van de bedrijfsnaam onder diverse TLD’s – zoals .com, .net, .nl – zodat klanten hen kunnen vinden.

De huidige domeinnaam structuur is hevig bekritiseerd, en een nieuw systeem is dan ook onvermijdelijk voor de verdere evolutie van het Internet."