2min

De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), de organisatie die wereldwijd toplevel domeinnamen toekent, heeft woensdag de lijst met aanvragen voor toplevel gepubliceerd. In totaal zijn er 1930 aanvragen ingediend. Ook Nederland is ruimschoots vertegenwoordigd op de lijst.

Het ICANN startte in januari de verkoop van nieuwe toplevel domeinnamen. Op dit moment hebben websites extensies zoals .nl, .com, .edu of .org. Volgens het ICANN zijn de huidige toplevel domeinnamen te beperkt. Om de explosieve groei van het internet geen strobreed in de weg te leggen, bedacht de organisatie dat bedrijven hun eigen toplevel domeinnaam kunnen aanvragen. Enkele voorbeelden daarvan zijn .apple, .facebook en .google. Het indienen van een aanvraag was tot 30 mei mogelijk.

Een domeinnaam die veelvuldig is aangevraagd, is .app. Maar liefst 13 bedrijven willen deze domeinnaam laten registreren voor hun bedrijf. Andere populaire extensies zijn .shop, .beauty, .auto, .blog en .music. Enkele grote spelers die een eigen domeinnaam willen registreren zijn onder meer Apple, Amazon, Microsoft, Symantec en Google. Facebook komt verrassend genoeg niet voor op deze lijst.

Ook diverse bestuurlijke lagen en internationale bedrijven uit Nederland hebben een aanvraag ingediend. 19 aanvragen zijn afkomstig uit ons land. Zo wil de rijksoverheid de domeinnaam .overheidNL laten registreren. Ook Amsterdam (.amsterdam), Friesland (.frl), KPN (.kpn), Philips (.philips), de politie (.politie) en uitgeverij Wolters Kluwer (.wolterskluwer) hebben een aanvraag ingediend.

Het indienen van een aanvraag gaat gepaard met flinke kosten. Iedere aanvraag kost ruim 145.000 euro. En dat in tijden van economische crisis en bezuinigingen. Toch zijn bedrijven en overheden bereid om het bedrag op te hoesten, zo blijkt uit de in totaal 1930 aanvragen.

Het ICANN moet nu beslissen wie welke aanvraag toegewezen krijgt. Volgens de organisatie zullen over een jaar 1000 nieuwe extensies ingevoerd zijn.