1 min

Vandaag is het ICANN begonnen met het uitgeven van nieuwe zogenoemde toplevel-domeinen. Waar voorheen alleen extensies als .nl, .com, .net en .org beschikbaar waren wordt het nu mogelijk een eigen toplevel-domeinnaam vast te leggen oftewel extensie.

Vanaf vandaag is het mogelijk een eigen toplevel-domeinnaam aan te vragen. Enkele voorbeelden hiervan zijn .IBM, .mac en .google. Indien bedrijven of overheden in het bezit willen komen van zo’n particulier toplevel-domein dan moet daarvoor wel een flink bedrag van 135.000 euro worden neergelegd. Daarnaast kunnen aspirant topleveldomein-eigenaren nog eens een aanzienlijk bedrag verwachten voor het technisch uitrollen. Ook dient er 20.000 dollar per jaar betaald te worden voor het topleveldomein.

Het vrijgeven van de toplevel-domeinen is volgens internetactivisten zeer omstreden. Zij zien een bedreiging van de netneutraliteit en verwachten dat het lastig zal worden om online criminelen te lokaliseren. Ook de meeste bedrijven zijn niet blij met de nieuwe innovatie van het ICANN. Zij voelen zich verplicht om een toplevel-domein aan te schaffen. Indien ze dit niet doen is de kans groot dat andere in het bezit komen van hun extensie. Volgens het ICANN groeit het internet nog steeds explosief en zijn de huidige reeks gTLDs te beperkt.

Inmiddels is al bekend dat Friesland een eigen toplevel-domein wil, .fri. Maar ook Vlaanderen wil .vlaanderen en Berlijn en Parijs willen graag .berlin en .paris vastleggen.