2min

Tags in dit artikel

, , ,

Ondanks het feit dat er genoeg legale alternatieven zijn voor illegaal downloaden, blijft dit nog altijd zeer populair.

Er lijkt bar weinig verandert te zijn wanneer het gaat om het verkrijgen van muziek online, via iTunes bijvoorbeeld. Volgens onderzoeksbureau JupiterResearch is het downloaden van muziek van uitwisseldiensten zoals Edonkey en Kazaa in Europa nog altijd drie keer zo populair als het verkrijgen van muziek via legale diensten.

Ongeveer 15% van de Europese consumenten maakt gebruik van deze gratis muziekuitwisseldiensten. Slechts 5% verkrijgt zijn geliefde muziek via de legale wegen. Deze cijfers zijn natuurlijk geen leuk bericht voor de muziekindustrie die juist gehoopt had dat de online verkopen zouden stijgen.

Het schijnt dat vooral 15 tot 25 jarigen illegaal aan hun muziek komen en deze onderling uitwisselen. Volgens de analisten van Jupiter zal het illegaal uitwisselen van muziek dan ook niet snel afnemen, laat staan verdwijnen.

Het tegendeel blijkt juist waar te zijn; 43% van de ondervraagden kopieert liever muziek cd’s dan deze aan te schaffen. Meer dan 40% vind de cd’s ronduit te duur.

Toch hebben veel online muziekdiensten geen recht van klagen, de vooruitzichten zijn gunstig. Zo zullen de uitgaven wereldwijd in dit jaar verdubbelen tot 750 miljoen dollar. In de VS kopen dit jaar tevens 20 miljoen mensen muziek bij Napster en Rhapsody, ronduit 3 miljoen mensen hebben ook nog eens een abonnement bij deze diensten.

Ook blijkt dat ongeveer 60% van de consumenten een MP3-speler heeft om pas gekochte nummer op af te spelen.