Uit een onderzoek onder kinderen tussen de 13 en 15 jaar is gebleken dat verslavend internetgebruik een toename in depressieve gevoelens en een afname in schoolprestaties met zich mee kan brengen. Het onderzoek werd gefinanciëerd door MSN Nederland.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Dr. Regina van den Eijnden van IVO en vond plaats onder 512 kinderen in de leeftijd van 13 tot 15 jaar en duurde zes maanden. Het bleek dat veel kinderen die verslaafd zijn aan het internet in die zes maanden slechter gingen presteren op school en zich vaker depressief voelden. Depressiviteit of slechte schoolprestaties zijn andersom echter geen aanleiding tot meer internetgebruik.

Ouders kunnen volgens van den Eijnden echter wel helpen bij het voorkomen van internetverslaving. Vooral goede gesprekken, waarin kinderen hun gevoelens over hun internetgebruik kunnen uiten, kunnen daarbij helpen. Maar niet alleen communiceren is de oplossing, soms moeten ouders ook ingrijpen. Bijvoorbeeld als kinderen te lang internetten. Verder moeten kinderen met hun ouders goede afspraken maken welke sites wel en niet bezocht mogen worden en met wie ze geen contact mogen hebben via chatprogramma’s.

Ingrijpen vanuit de ouders moet echter wel mild zijn, want zware straffen, instellen van internettijden en frequenties hebben juist een averechts effect op kinderen.