2min

Tags in dit artikel

, ,

Het Amerikaanse webdesignbureau Balthaser Online heeft op 14 februari jl. het patent verworven op de implementatie van diverse rich-media technologieën. Hieronder vallen onder meer AJAX, Flash, Java, en XAML. Het patent geldt alleen als de betreffende rich-media applicatie aangeroepen wordt door een apparaat via het Internet.

Het patent (nummer 7.000.180) is getiteld Methods, Systems, And Processes For The Design And Creation Of Rich-Media Applications Via The Internet en bevat maar liefst 83 claims op verschillende rich-media technologieën. Hiermee is het patent erg breed georiënteerd. Bola Rotibi, analist bij Ovum (een IT bedrijf in Londen), vindt het dan ook erg vreemd dat dit patent is verstrekt. Immers, als het patent wordt gebruikt dan zou dat betekenen dat tienduizenden bedrijven geld moeten gaan betalen voor deze technologie.

Ook Balthasar Online is van mening dat men met dit patent in staat is om ongeveer alle makers en aanbieders van rich-media applicaties licentie geld te laten betalen. Neil Balthasar, CEO van het bedrijf, heeft aangegeven op de hoogte te zijn van de enorme impact van dit patent. Toch heeft hij ook laten doorschemeren dat hij het patent waarschijnlijk zal verkopen. Hij wil het patent naar eigen zeggen alleen van de hand doen aan een groot bedrijf, dat veel heeft geïnvesteerd in rich-media.

Hoewel Neil Balthasar geen namen wilde noemen is het vrij duidelijk dat Microsoft, Adobe, Google en Yahoo op zijn lijstje zullen staan. Dit zijn stuk voor stuk bedrijven die grote hoeveelheden geld hebben geïnvesteerd in rich-media technologie. Volgens Balthasar zouden deze bedrijven waarschijnlijk wel interesse hebben in een dergelijk patent. Niet alleen om de eigen investeringen te waarborgen, maar ook om de concurrentie een flinke slag toe te kunnen brengen.