De consumentenbond vindt dat consumenten bij de aankoop van een PC er op moeten kunnen vertrouwen dat ze een veilige PC hebben aangeschaft. De bond wil daarom dat er standaard antivirus en antispyware software op computers wordt geïnstalleerd.

De bond vergelijkt het kopen van een PC met de aankoop van een auto. Volgens een woordvoerder zitten er ook standaard gordels in een auto en bij PC zouden er ook standaard een aantal veiligheidsapplicaties geïnstalleerd moeten zijn.

Uit een onderzoek van de bond blijkt namelijk, dat consumenten veel moeite hebben met het vinden en installeren van de juiste beveiligingssoftware. Daarnaast is het gros van de applicaties te moeilijk in gebruik, waardoor de gemiddelde computergebruiker de desbetreffende applicatie moeilijk kan instellen.

Wat volgens de bond ook niet echt meehelpt is het feit dat de verschillende pakketten niet altijd even goed zijn. Zo kan het zomaar gebeuren dat een pakket dat het ene jaar goed scoort, bij een volgende versie ineens slecht is. Als voorbeeld noemt de consumentenbond bijvoorbeeld Microsoft’s Antispyware, dat vorig jaar nog uitstekend werkte, maar tegenwoordig een stuk minder tegenhoudt.
De beste optie zou dus zijn om elk jaar over te stappen op een ander pakket, maar dat brengt nogal wat kosten en tijd met zich mee.

Verder ziet de bond ook een belangrijke taak voor internetproviders. Deze zouden hun klanten meer moeten informeren over de risico’s en gevaren van virussen en spwyware, maar de bond ziet het liefst dat providers ook nog software gaan ontwikkelen, waarmee gebruikers de veiligheid van hun computer kunnen testen.
De resultaten en adviezen van de bond verschijnen komende vrijdag in de Digitale Consument.