2min

Tags in dit artikel

, ,

Sony heeft op de GDC 2006 laten weten dat het bij de PlayStation 3 geen gebruik meer zal maken van regiocodes voor spellen.

Sony had al eerder de mogelijkheid geopperd om de PS3 regiovrij te maken, waardoor de aankondiging niet echt een enorme verrassing was, maar deze stap was bij de ‘oude’ consoles eigenlijk ondenkbaar geweest.
Sony heeft laten weten dat het de keuze heeft gemaakt, omdat het piraterij wil tegengaan. Al sinds er consoles op de markt zijn worden games met regiocodes uitgegeven, waardoor games uit Amerika en Japan bijvoorbeeld niet op Europese consoles afgespeeld kunnen worden.

Veel gamers besloten daarom hun console te voorzien van een mod-chip waardoor ze toch regiovrij konden spelen. Om die reden, maar ook vanwege het feit dat veel Japanse spellen nooit in Europa op de markt kwamen, is er in de loop van de tijd een levendige handel in importgames ontstaan.
Eerder probeerde Sony al dergelijke bedrijven hard aan te pakken, maar het bedrijf denkt nu dat het loslaten van de regio’s een betere manier is om het ombouwen van consoles en piraterij tegen te gaan.

Het opheffen van regio’s heeft ook voordelen voor uitgevers die de spellen niet meer hoeven aan te passen en spellen ook wereldwijd kunnen uitbrengen. De grote capaciteit van Blu-ray schijven biedt de mogelijkheid om meerdere vertalingen van het spel op de schijf mee te leveren.
Het enige probleem wat overblijft, nu de regio’s niet meer van toepassing zijn, zijn de verschillen tussen PAL en NTSC. Het is goed mogelijk dat spellen die ontworpen zijn voor een PAL scherm slecht of niet draaien op een NTSC scherm. Ontwikkelaars van spellen voor de PS3 zullen hier dus rekening mee moeten houden, totdat de HDTV overal standaard is geworden.