2min

Tags in dit artikel

, , ,

Gisteren hebben twee bedrijven hun nieuwe Voice over IP initiatieven gelanceerd. De eerste van Lycos valt op doordat gebruikers van deze dienst gratis kunnen bellen naar vaste lijnen in Amerika. De tweede dienst van Jajah valt op door de eenvoud van het programma.

Allereerst dus de service van Yahoo, die geschikt is voor het Windows platform. Het programma is geheel gratis, maar daarvoor wordt de gebruiker wel opgezadeld met reclame van creditcardmaatschappijen en een DVD dienst. De reclame kan uiteraard weg worden gehaald, maar dan moet er wel weer één dollarcent per minuut worden betaald.
Zoals gezegd kunnen gebruikers ook gratis naar vaste Amerikaanse lijnen bellen, iets wat nog niet mogelijk is bij andere VoIP initiatieven. Andere mogelijkheden met de service van Lycos zijn het versturen van tekstberichte, het direct bellen van computer naar computer en filmpreviews.

Het tweede initiatief is van het Oostenrijkse bedrijf Jajah. De dienst blinkt uit in eenvoud, want gebruikers hoeven alleen maar naar de site van Jajah te surfen. Daar vullen ze hun eigen telefoonnummer in en het nummer dat ze willen bellen.
De service zorgt er daarna voor dat de verbinding tot stand wordt gebracht. Eerst gaat de telefoon over bij de beller thuis en als deze opneemt gaat de service de ontvanger bellen. Groot voordeel van deze dienst is dat de gebruiker geen software op zijn computer hoeft te installeren en gewoon kunnen bellen via hun eigen telefoon.

De verbinding loopt dus via het internet en de website van Jajah, waardoor de kosten voor de verbinding aan het bedrijf betaald moeten worden.
Amerikanen betalen 1,7 dollarcent per minuut als ze een nummer in Amerika bellen. Een telefoontje van Amerika naar Frankrijk kost slechts 0,2 dollarcent meer. Bellen van Nederland naar de VS kost verder 5,0 eurocent per minuut en Nederlanders betalen 1,79 eurocent per minuut voor gesprekken met andere lijnen in Nederland.