Microsoft heeft laten weten dat het Virtual Server 2005 R2 uitgebracht. Opmerkelijkste zaken aan de nieuwe release is dat Linux nu ook ondersteund wordt en dat het pakket voortaan gratis te verkrijgen is.

Met Microsofts Virtual Server is het mogelijk om meerdere besturingssystemen tegelijkertijd te draaien. Tot voorkort was het echter niet mogelijk om middels dit pakket ook Linux te draaien, maar daar komt nu dus verandering in. Het bedrijf heeft nieuwe software ontwikkeld om de installatie van Red Hat en Novel SuSE eenvoudiger te laten verlopen onder Virtual Server 2005 R2. Het bedrijf liet op de LinuxWorld 2006 conferentie in Boston tevens weten dat het technische ondersteuning zal leveren aan bedrijven die Linux en Windows zij aan zij willen laten draaien.

"We hebben onszelf tot doel gesteld om niet-Windows besturingssystemen te laten werken in onze Virtual Server software en toekomstige virtualisatiesoftware," aldus Zane Adam van Microsoft. Het bedrijf liet weten dat de server editie van Windows Vista standaard van virtualisatietechnieken voorzien zal zijn. Daarvoor ontwikkeld het bedrijf de Viridian applicatie, waarmee meerdere besturingssystemen op één computer te draaien zijn.

Ook goed nieuws is dat Virtual Server 2005 vanaf nu geheel gratis is. Voorheen moest er 99 dollar betaald worden voor computers met maximaal vier fysieke processors en 199 dollar voor een oneindig aantal processors.