Tijdens de eerste poulewedstrijd van Oranje was afgelopen zondag een duidelijke dip te zien in het internetverkeer, constateert Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), één van Europa’s grootste onafhankelijke uitwisselplaatsen voor Internetverkeer. Aan de hand van statistieken over de hoeveelheid data die via hun knooppunt verwerkt wordt, kan AMS-IX zien welke factoren van invloed zijn op de hoeveelheid internetverkeer. Zondag zette vanaf 14.00 uur de daling in en tot zeker 17.00 uur was er geen stijging te zien in het aantal internetgebruikers, behalve tijdens de pauze.

Ook het weer is van grote invloed op het aantal mensen dat online te vinden is. Na de wedstrijd was er een piek te zien en vervolgens ging menigeen weer van het mooie weer genieten. Op dagen met tropische temperaturen zijn er beduidend minder surfers online. De afgelopen zonnige dagen maar ook de warme dagen aan het begin van mei, laten een duidelijke dip in aantallen actieve gebruikers zien.

“De algehele hoeveelheid uitgewisseld verkeer op ons internet knooppunt blijft hoog doordat er steeds meer internationaal verkeer uitgewisseld wordt. Dan zou je denken dat zaken als een Nederlandse poulewedstrijd weinig invloed uitoefenen op het verkeer. Toch bewijst deze daling dat Nederland massaal wegtrekt van de computer om het WK te volgen, initiatieven als online de wedstrijd zien ten spijt,” aldus Cara Mascini van AMS-IX.