De Israëlische regering heeft Google van spionage beschuldigd nu Google haar Google Earth service heeft opgewaardeerd met gedetailleerde satellietfoto’s van het land.

Toen Google vorig jaar haar Google Earth service onthulde doken er al gauw berichten op over gedetailleerde foto’s van Area 51 en andere geheime militaire locaties in Amerika. Diverse andere landen, waaronder India maakten zich ook zorgen over de zichtbaarheid van belangrijke locaties. Recentelijk nog liet de Nederlandse overheid een aantal overheidsgebouwen in Google Earh onherkenbaar maken

Met Israël had Google tot voorkort geen problemen, het bedrijf bood alleen satellietbeelden van het land aan die een lage resolutie hadden. Google is echter constant bezig met het verbeteren van de beelden en sindskort is ook Israël in volle glorie te zien. Inclusief de supergeheime energiecentrale bij de stad Ashkelon, beelden van de nucleaire centrale in de Negev woestijn zien niet aanwezig.

Israël leeft echter op gespannen voet met de omliggende landen en met de Palestijnen en wil haar vijanden niet in de kijker spelen. Het weet zich daarin gesteund door de Verenigde Staten, zo blijkt ook wel uit een overeenkomst die beide landen hebben gesloten over satellietbeelden. Zo heeft Israël met alle Amerikaanse satellietbedrijven afgesproken dat deze geen beelden van Israël verkopen die een hogere resolutie dan twee meter per pixel hebben.


In aanvulling daarop bepaalde het Amerikaanse Congres in 1996 al dat Amerikaanse bedrijven eerst speciale toestemming moeten aanvragen voordat ze dergelijke beelden van Israël willen verkopen.
Google biedt momenteel beelden met een resolutie van twee meter per pixel, wat zou betekenen dat het bedrijf daarmee net onder de eis blijft.

Het is niet duidelijk of Israël nog verdere stappen gaat ondernemen. Volgens Google is er niets aan de hand en zijn de beelden opgewaardeerd, omdat veel Israëlische gebruikers hierom gevraagd hadden.
Zelf de beelden van Israël bekijken, of ben benieuwd naar wat Google Earth precies is? Kijk dan op onze downloadssectie voor de laatste versie van Google Earth